1999

14.07.1999 kell 12 päeval startis Adaverest NB-tankla juurest esimene meeskond suurele maastikuautode orienteerumisvõistlusele Eesti teedel. Sajandi orienteerumisürituse “Uunoga ümber Eesti” korraldaja, Uuno raadio peatoimetaja Lemo sõnul sööstis pea 2400 kilomeetrisele ja neli päeva kestvale sõidule ligikaudu 60 autot. Finiš oli laupäeval Sõru rannas Hiiumaal, kus Uuno raadio samal päeval ka oma suvepäevi pidas.

Start anti iga 10 minuti järel, viimane auto läks teele õhtul veidi enne kaheksat. Kell 11.45 startis nn. null-auto, milleks oli vana klassikaline Villis numbrimärgiga 00 ja mille meeskond kasutas tavalist kaarti. Ülejäänud tiimid said endile abiks GPSi (globaalse asukoha määramise seade) ja Regio Eesti atlase.

Võistlejatel tuli üles leida 26 punkti, mis paiknesid 13 Eesti maakonnas (igas vähemalt üks punkt). Punktid pandi maha nn. servast-serva, mõni asus otse maantee ääres, mõni aga kohas, kus isegi raske tabada, et sealt mingi tee läks. Rada oli raske, aga hea. Kord tuli sõita paksus metsas, kord suurte kivide vahel. Kes selle läbi tegi, nägi ikka väga huvitavaid kohti.
Võistlustulle sööstsid väga erinevad sõidukid. Osalejateks oli registreerunud meeskonnad nii Land Rover Discoveryga (Land Roveri värske mudel) kui Ford Escort 1,1. Punktid jagati nelja kategooriasse ja neljas oli selline, kust isegi võimsa dzhiibiga oli raske läbi sõita.

Osalejatele sooviti kannatust ja pikka meelt, sest osa punktide otsimine nõudis ikka parajalt nutikust, kuid GPSi abil oli asi lihtsam. Igast leitud punktist tuli võistlejail teha foto, lisasilmi said need, kes jäädvustasid pildile punkti koos autoga. Nii mõneski kohas oli jalgsi punktile kergem ligi pääseda, seepärast anti lisapunkte neile, kes seal ikka autoga suutsid ära käia.

Meedia

Osalejate fotod:
https://www.flickr.com/photos/indreksiitan/sets/72157626665781295/