2012

Järjekorras 12. Suur Maasturite Suvesõit toimus traditsiooniliselt 05.-08.07.2012 Viljandimaal, Kõpu, Pärsti ja Halliste vallas, võistluskeskusega Kõpu alevikus. Võistlus oli EAL Eesti 4×4 Offroad karikasarja III etapp.

Kohe peale mandaadi läbimist oli huvilistel võimalus saada teavet võistlustel enim levinud kaarditarkvara OziExplorer kasutamise kohta, koolituse viis läbi Ermi Peets.

Sarnaselt möödunud aastaga oli esimene start reede 06.07.2012 esimestel minutitel. Sedakorda oli esimeseks katseks kiiruskatse kus tuli läbida umbes 3 km trass. Suuri kahjustusi masinatele toodud katse ei tekitanud ning reede hommikul olid kõik võistlejad uuesti rivis.

Reedesel päeval oli TR-1 võistlusklassil üks lisakatse ülejäänutel kaks lisakatset. Kontrollajaks reedesel päeval 10 tundi. Reede õhtul liitusid võistlejatega ka seiklejad, et alustada oma seiklust laupäeva hommikul.

Laupäeval oli TR-1 võistlusklassil samuti üks terve päeva kestev lisakatse, ülejäänutel aga kolm liskatset milledest kaks esimest olid samaaegselt ka publikukatsed. Tegemist oli publikule hästi ligipääsetavates kohtades toimuvate sprintorienteerumistega. Publikut oli rajaääres võistlejate tegemisi vaatamas ja kaasaelamas palju. Traditsiooniliselt lõpetas laupäevase päeva meelelahutuslik programm.

Pühapäevasel päeval toimus kõigil võistlusklassidel kui ka seiklejatel lisakatse kus tuli etteantud aja jooksul läbida maastikul etteantud ringi võimalikult palju arv kordi.

Numbrites väljendus Suur Maasturite Suvesõit 2012 järgmiselt: kokku oli sel aastal 124 osalejat, kes kasutasid 54 liikurvahendit ning moodustasid 47 sportlikku võistkonda ning seiklevat seltskonda. Jaanus Lekk poolt vändatud film Suvesõidust 2012 pälvis Off-road filmide festivalil 2013 kategoorias Off-road sport kolmanda koha!

Reedene päev koosnes erinevatest lisakatsetest. Kontrollajaks reedesel päeval 10 tundi. Reede õhtul liitusid võistlejatega ka seiklejad, et alustada oma seiklust laupäeva hommikul.

Laupäeval oli samuti mitmeid erinevaid lisakatseid, osad neist oli publikule hästi ligipääsetavates kohtades. Publikut oli rajaääres võistlejate tegemisi vaatamas ja kaasaelamas palju. Nagu ikka lõpetas laupäevase päeva meelelahutuslik programm.

Pühapäevasel päeval toimus arvatavasti Suur Maasturite Suvesõidu pikima traditsiooniga lisakatse, mis küll edaspidi kahjuks kasutust ei leia, Iia liinialune katse. Viimast korda sai seal sõita seetõttu, et toodud elektriliin võetakse sealt maha ning eks loodus teeb ajapikku oma töö.

Numbrites väljendus Suur Maasturite Suvesõit 2013 järgmiselt: kokku oli sel aastal 141 osalejat, kes kasutasid 62 liikurvahendit ning moodustasid 57 sportlikku võistkonda ning seiklevat seltskonda.

2012 aasta parimad

TR1

1. Maasturid – Toomas Kärp, Are Vest
2. Imemehed – Indrek Nikker, Vello Ruhno
3. US-Parts – Valdo Ploompuu, Erko Väizene, Kaspar Puström

VABA/VABA13

1. Buff – Vallo Sassi, Sven Lebert
2. Suzuke – Heino Uurike, Magnus Pärnpuu, Märt Puidet
3. Vikar – Raido Kolk, Risto Kolk

ATV

1. Valek – Peep Pihlakas, Taavi Hunt
2. Kose Ort – Kailo Järve, Aimar Leppenen
3. Suzuki Team Estonia – Heiki Raadik, Peeter Reemann

TR3

1. Külakurnajad – Kalev Teesalu, Aivo Tõnström, Margus Seiger
2. Stihl – Tarvo Klaasimäe, Paul Lippasaar
3. Visahulkur – Koit Tõnisson, Madis Rõsov, Tauri Tänavaots

Meedia

Meediakajastus ajalehes Sakala
https://sakala.postimees.ee/898840/kopus-hakkavad-voistlema-maasturid
https://sakala.postimees.ee/900224/autod-saavad-muda-vett-ja-vilet

Kristjan Vaarmann
Suur Maasturite Suvesõit 2012 by Jaanus Lekk