2020

10-12 Juuli 2020 leidis aset viiel aastal Eesti maasturisportlaste poolt parimaks Eesti offroad võistluseks valitud “Suur maasturite suvesõit” . Tegemist oli Eesti offroad karikasarja kolmanda etapiga.

Kolme päeva jooksul võttis eri raskusastmega etappidel paiknevaid kontrollpunkte läbides omavahel mõõtu enam kui sada sportmaasturit ja ATV-d. Sportklassides jaotati sõitjad 4 klassi: TR1, VABA, TR3 ning ATV-d. Lisaks oli ette valmistatud rada ka seiklejatele (turist) ning maruseiklejatele (turist +).

Alustasime mandaadi ja tehnilise kontrolliga reedel 10.07.2019 kell 14:00 ning pärast nende edukat läbimist võis minna esimesele katsele, milleks on kujunenud klassikaline “tipu liin”.

Võistlus koosnes pikast trassist (ca 110km), mille peale olid paigutatud elektroonilised kontrollpunktid ning nende läbimine fikseeriti korraldaja poolt paigaldatud GPS seadmega.

Laupäevase võistluspäeva kontrollajaks oli 12 tundi, esimene ekipaaž startis rajale kell 8 ning järgmised 1 minutilise vahega. Spetsiaalselt publikule ette valmistatud kuues lisakatse asus Taganõmme karjääris, kuhu oli lintide vahele maha märgitud väikene ringrajasõit. Läbida tuli 4 ringi. Lisaks ei olnud unustuse hõlma vajunud ka klassikaline “tahvlite pildistamine”, mida tuli teha üheksandal lisakatsel. Kahjuks startis sellele katsele vähe võistlejaid, kuna kontrollaeg oli täis saanud.

Pühapäevane katse samuti publikule suunatud ringraja tüüpi kiiruslik katse. Tegemist oli Viljandi vallas, Uue-Kuumanis asuva vana krossirajaga, kus publikul õnnestus näha kiiret ja efektset sõitu.

Kokku oli sel aastal 103 sportlikku võistkonda ning seiklevat seltskonda. Kõikidel katsetel tulemust kirja saada ei õnnestunud ühelgi võistkonnal.

Suur maasturite Suvesõit 2020 tulemused:

https://www.suvesoit.eu/2020 tulemused/

2020 aasta parimad

TR1

1. AKV – ALVAR KAASIK, ANDRE ELDEMEEL
2. 1HOBUJÕUD – REIGO LIUKKENEN, MARTIN RAUD, SIIM TIIVAS
3. RAK – MAREK UUSNA, VALDO SAAR, KEIT MAIDSAAR

VABA

1. MARURAHULIK – TIMO VUNDER, PRIIT MATTISEN
2. BEEBIPORGAND – RAIT BIRK, ANDRUS PAJU
3. SAMRU – URMAS UFFERT, KAIDO KALLAVUS

ATV

1. MM RACING – MARTIN MILLERMANN, JÜRI NIGUL
2. SILINDIA EHITUS – IVO LEIARU, PEEP JUUST
3. MEHED MARSILT – RAIDO VÄLK, ANDRES RAAG

TR3

1. RIISIPERE ORC – VALLO SASSI, ATS TSUPSMAN
2. ZEIZA – VILNIS ZEIZA, AIGARS ZEIZA
3. HM RACING TEAM – HARDO MERE, ERKKI SALAK

Meedia

Sakala: https://sakala.postimees.ee/7016022/video-neljaveolised-maurasid-mudavannis

TV3: https://uudised.tv3.ee/sport/uudis/2020/07/12/viljandimaa-metsade-vahel-moirgasid-voimsad-mootorid?fbclid=IwAR3AT2pjhkwdF3OKUR1hIcdhColwp0ApoRaskwIBYpX3ycE-VdWEQxzFL2Q