2019

05-07 Juuli 2019 leidis aset viiel aastal Eesti maasturisportlaste poolt parimaks Eesti offroad võistluseks valitud “Suur maasturite suvesõit” . Tegemist oli Eesti offroad karikasarja neljanda etapiga.

Kolme päeva jooksul võttis eri raskusastmega etappidel paiknevaid kontrollpunkte läbides omavahel mõõtu enam kui poolsada sportmaasturit ja ATV-d. Sportklassides jaotati sõitjad 4 klassi: TR1, VABA, TR3 ning ATV-d. Lisaks oli ette valmistatud rada ka seiklejatele (turist) ning maruseiklejatele (turist +).

Alustasime mandaadi ja tehnilise kontrolliga reede 05.07.2019 kell 16:00 ning pärast nende edukat läbimist võis minna esimesele katsele, milleks on kujunenud klassikaline “tipu liin”.

Seekordne võistluse formaat natuke teistsugune. Võistlus koosnes pikast trassist (ca 110km), mille peale olid paigutatud elektroonilised kontrollpunktid ning nende läbimine fikseeriti korraldaja poolt paigaldatud GPS seadmega.

Laupäevase võistluspäeva kontrollajaks oli 12 tundi, esimene ekipaaž startis rajale kell 8 ning järgmised 1 minutilise vahega. Spetsiaalselt publikule ette valmistatud kuues lisakatse asus Taganõmme karjääris, kuhu oli lintide vahele maha märgitud väikene ringrajasõit. Läbida tuli 4 ringi. Lisaks ei olnud unustuse hõlma vajunud ka klassikaline “tahvlite pildistamine”, mida tuli teha kaheksandal lisakatsel. Kahjuks startis sellele katsele vähe võistlejaid, kuna kontrollaeg oli täis saamas.

Pühapäevane katse samuti publikule suunatud ringraja tüüpi kiiruslik katse. Tegemist oli Viljandi vallas, Uue-Kuumanis asuva vana krossirajaga, kus publikul õnnestus näha kiiret ja efektset sõitu.

Numbrites väljendus Suur Maasturite Suvesõit 2019 järgmiselt: kokku oli sel aastal umbes 130 osalejat, kes kasutasid 59 liikurvahendit ning moodustasid 54 sportlikku võistkonda ning seiklevat seltskonda. Kõikidel katsetel tulemust kirja saada ei õnnestunud ühelgi võistkonnal. Sportklassides katkestas 9 võistkonda.

Suur maasturite Suvesõit 2019 tulemused:

https://www.suvesoit.eu/2019tulemused/

2019 aasta parimad

TR1

1. RAK – MAREK UUSNA, VALDO SAAR , KEIT MAIDSAAR
2. 1HOBUJÕUD – REIGO LIUKKENEN, MARTIN RAUD, SIIM TIIVAS
3. SÄMMY – HENDRIKO ROOST, ANDRUS PAJU

VABA

1. SAMRU – URMAS UFFERT, KAIDO KALLAVUS
2. MARURAHULIK – TIMO VUNDER, PRIIT MATTISEN
3. VÕSAVIKAT – SIMON JOHANNSON, ARNO TOOM

ATV

1. MEHED MARSILT – INGO MILJAN, RAIDO VÄLK
2. TEAM KURAPOJAT – ALLAN TAAT, GUNNAR HAAPSAL
3. NÕMMEKAD – MARKO ROODEN, HENDRIK LILLIPUU

TR3

1. RIISIPERE O-RC – VALLO SASSI, ATS TSUPSMAN
2. SILVERBEAST 3.0 – ERIK METSIS, KRISTJAN KOTKAS
3. MUDARAKETT – RENE DERRIK, PRIIT KASESALU

Meedia

Sakala:
https://sakala.postimees.ee/6725417/mulkas-muttamine-pakkus-elamusi-ja-katsumusi

TV3: https://uudised.tv3.ee/et/sport/uudis/2019/07/08/moirgavad-mootorid-lendav-muda-viljandis-peeti-18-maasturite-suvesoit/?fbclid=IwAR35SNVRz8huXsdb4Ic8SUJkB8mLOtu9Z-h_FUrkUtfA7CGFQfpoq6CzqSs

Urve Paas
Kaarel Eelmaa
Lauri Junkin
Mati Saul