2004

Maasturite rahvusvaheline orienteerumis- ja osavusvõistlus ,, Suur Maasturite Suvesõit 2004 ” toimus 08.-11. juuli 2004.a Eestis Viljandimaal.

Võistlus oli osa järgmistest seeriavõistlustest:
1. 2004 aasta Eesti 4X4 Off-Road karikavõistluse osalusvõistlus.
2. Balti Offroad karikasarja II etapp.

Vastavalt enda ja masina võimetele võisteldi viies klassis:
Matkajad – igapäevane 4×4 sõiduriist mis kuulub maasturite sugukonda. Rada pani proovile rohkem võistlejate orienteerumisoskuse ja täpsuse kui auto võimed. Avastati uut nii endas kui autos. Ülesandeks oli leida üles looduskaunid kohad ja vaatamisväärsused. Võis proovida võistelda ka uue autoga.

TR 1 – igapäevane 4×4 sõiduriist mis kuulub maasturite sugukonda. Rada panni proovile rohkem võistlejate orienteerumisoskuse ja täpsuse kui auto võimed. Avasti uut nii endas kui autos. Kummikud ja kindad igaks juhuks kaasa.

TR 2 – 4×4 sõpra juba pisut täiendatud ja ehitatud, (käsi)vintsgi muretsetud. Siin sai tõsise off-road elamuse, varbad märjaks ja näo poriseks.

TR 3 – 4×4 ja tõsine. “Inimesed elavad selleks.” Parimad tulid õhtuks koju tagasi.

Moto – kuidas suudab ATV või kaherattaline neliveoliste suurte vendade vastu.

Seega polnud mõtet kodus passida ega rannas peesitada, tuldi liikuma ja nautima Eestimaa kaunist loodust ja võrratuid paiku koos oma neljarattalise sõbraga saamaks kätte oma suvine off-road elamus. Võistluse käigus said osalejad end ja oma neljarattalist sõpra proovile panna nii orienteerumises kui spetsiaalselt maasturitele ettevalmistatud lõikudel, üritus oli traditsiooniline ja sportliku korraldusega. Oldi atraktiivsed ja jäeti endist hea mulje ja meeldiv mälestus. Toimus enda näitamine võistlusmomendis ka publikule. Neljandal päeval oli kavas ärkamine ning tublimate kiitmine ja auhindade jagamine.

Matkajad liikusid LE reegleid rikkumata koordinaatide järgi Viljandi ja Pärnumaa teedel ning püütsid leida sihtpunkte. TR 1 klassis võistlevatel meeskondadel tuli kaasa võtta ujuvvahend, sest osa kontrollpunkte oli veekogudel, kuhu autoga pääsemine oli raskendatud kui mitte võimatu. Seetõttu oli rajalegendis ka sellekohane märge. TR 2 tegi rada ette TR 3-le, nii et tuleb kõigeks valmis olla. TR 3 klassis tasus end kindlasti ära üks suur ……..konkurentidele. Moto klassi meeskonnad tegid kõike seda, mida teisedki ja said poriseks.

Kõik meeskonnad pidid enne tehnilist ülevaatust oma võistlusvahendi veelkord korralikult üle vaatama – liiguti igasugustes tingimustes, st õlilekked ja muu reostust tekitavad olukorrad pidid olema välistatud.

Pealtvaatajad said jõukatsumist jälgida vastavalt stardipaigas jagatavale infole ning omalaadse elamuse võistluse teise päeva ennelõunal Holstres.

Toitlustamine oli laagripaigas organiseeritud ( laagripaik piiratud ja turvatud ), majutus soovitavalt oma telkides. Kellel oli erisoove, pidid konsulteerima eelnevalt korraldajatega.

Meedia

Delfihttp://sport.delfi.ee/news/auto/f1/tulemas-on-suur-maasturite-suvesoit-2004?id=8167724

Kristjan Vaarmann